Božanski časoslov za Božji puk za slijepe

ČASOSLOV ZA SLIJEPE OSOBE

Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“ na zamolbu četrnaest Udruga slijepih osoba, prilagodila je u zvučnom izdanju, daisy (Digital Accessible Information System) formatu, Božanski časoslov za Božji puk, za potrebe slijepih osoba.

Ovo je prvo izdanje Časoslova u svijetu u ovom formatu i prvi Časoslov koji je prilagođen za potrebe slijepih osoba.

Daisy format omogućava slijepoj osobi korištenje zvučnih knjiga potpuno identično kako videće osobe koriste tiskane knjige.

Slijepa osoba knjigu u daisy formatu može pretraživati po dijelovima, poglavljima, naslovima, stranicama, rečenicama-redcima, a uz korištenje opcije knjižne oznake može se vraćati na mjesta na koima je prije bila.

Časoslov za slijepe osobe pohranjen je na SD karticu, ima 35 sati zvučnog zapisa i sastoji se od 6000 zasebnih dijelova. Za korištenje daisy izdanja Božanskog časoslova za Božji puk potrebno je imati uređaj za čitanje daisy formata, Plextalk.

Uz uređaj Plextalk, slijepa osoba može koristiti daisy izdanje Časoslova i pretraživati prema dijelovima, poglavljima, naslovima, stranicama, rečenicama-redcima, te na taj način moliti Časoslov.

Časoslov se može moliti na dva načina. Prvi način je slušanje određenih molitvi koji su sastavni dijelovi pojedine molitve, I.večernje, jutarnje, podnevne, II.večernje, povečerja. Ili drugi način, sa korištenjem opcije play–stop, pri čemu se dijelovi pojedine molitve ponavljaju za čitačem, pri čemu je zvučni zapis koji slijepa osoba čuje, tekst koji videća osoba čita u tiskanom izdanju.

Što je Časoslov, u najkraćem ali u najopširnijem obliku rekao je papa Ivan Pavao II., na općoj audijenciji u Vatikanu, 24. travnja. 2002. godine, obraćajući se hrvatskim hodočasnicima na hrvatskom jeziku. Tom prigodom, sada blaženi papa Ivan Pavao II., na hrvatskom je jeziku rekao:
„Bogoslužje časova je molitva cijele Crkve, koja se odvija slijedeći tijek vremena. U njoj Crkva susreće svojega Gospodina, te se pridružuje Njegovoj molitvi koju On bez prestanka upravlja Ocu u ime ljudi i za njih“.

Ovaj orginalni govor blaženog pape Ivana Pavla II., na hrvatskom jeziku nalazi se na početku zvučnog daisy izdanja Časoslova za slijepe osobe.

Impresum

Naslov: Božanski časoslovza Božji puk

Nakladnik: Za potrebe slijepih osoba prilagodila Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“, Zagreb

Tekst kazivao: Dubravko Sidor

Tehnički obradio: Tomislav Račan

Snimio: Mirko Hrkač

Urednik daisy izdanja: Mirko Hrkač

Za snimanje korišteno izdanje nakladnika Kršćanska sadašnjost, Zagreb.

Prilagođeni časoslov besplatno je dostupan svim korisnicima prilagođene literature Zaklade „Čujem, vjerujem,vidim“, slijepim osobama i osobama s invaliditetom koje same ne mogu čitati.

Svaka slijepa osoba i osoba s invaliditetom koja sama ne može čitati, može uz ispunjavanje uvjeta za korištenje prilagođene literature, dobiti svoj primjerak Časoslova na korištenje.

Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“