Čujem, vjerujem, vidim

ČUJEM, VJERUJEM, VIDIM

Ako mislimo da je ozbiljni problem modernog života intenziviranje živčanog sustava koje proizlazi iz neprekidnih izmjena unutrašnjih i vanjskih dojmova, trošenje čovjeka u tehničkom mehanizmu, gubitak duše tijela kulture, pretjerana racionalnost stvorena kao obrana od nasilnosti i kompleksnosti života i otupjelost prema osjetilnim slikama života,  (usp. Simmel, Kontrapunkti kulture) sjetimo se da isti taj problem, nastao zbog porasta vizualnih tipova informacija, ne utječe jednako na slijepe i slabovidne osobe. Mnoštvo podataka, činjenica, slika, tekstova i diskursa koji svakodnevno opterećuje, ali i kultivira videće osobe, ostaje nedostupno i zatvoreno slijepim osobama. Neoriginalno rečeno, dio kulture svakodnevno jede mrak. Ako ste knjigofil i pisanje u vama izaziva nostalgiju, ako zbog Nerude znate da je zabranjeno ne smijati se problemima, ako ste zbog Wislawe Szymborske naučili zahvaljivati onima koje ne volite (Olakšanje na koje pristajem, da su bliži nekom drugom…), ako ste shvatili djelić bitka preko Barucha Spinoze Zbigniewa Herberta (utišaj racionalnu furiju, zbog nje će padati tronovi i pocrnijeti zvijezde/ želim ljubav neukih i neukrotivih, oni su jedini koji me uistinu žele), znate da je patetika najveći neprijatelj umjetnosti, a tradicija najbolje sredstvo za konstituiranje samoga sebe, onda imate ogromnu prednost pred mnogim slijepim osobama koji trenutno ne mogu posuditi Moć ukusa, Stotinu pjesama – stotinu radosti ili broj 14. Europskog glasnika koji piše o tome (ali i o krizi obrazovanja, arhitekturi osjetila i kultu interneta). Sjetite se svih knjiga koje ste pročitali u proteklih pet godina i razmislite o tome da velika većina tih naslova nije ni mogla doći do slijepih osoba.

Uvidjevši  disproporciju između potreba i dostupnosti literature slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni (crni) tisak, osjetili smo potrebu za pokretanjem programa Čujem, vjerujem, vidim.

Programom Čujem, vjerujem, vidim omogućava se na godišnjoj razini dostupnost novih (oko) 80 zvučnih knjiga slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni tisak. Srž programa je, dakle, snimanje zvučnih knjiga. Ova metoda ima nekoliko faza, prva je odabir knjiga za prilagodbu i osoba koje će izvršiti interpretaciju teksta. Druga faza je snimanje zvučnog zapisa i obrada odnosno editiranje snimljenog zvučnog zapisa. Treća faza se odnosi na uređivanje, izradu zvučnog DAISY zapisa i dostavu literature korisnicima.

Osnovni cilj programa je povećanje fonda prilagođenih knjiga slijepim osobama i osobama s poremećajima sposobnosti čitanja, odnosno djelomično ispunjavanje njihovih osnovnih potreba za mentalnim, intelektualnim i emocionalnim rastom; vjerujemo da (dobra) knjiga to pruža.

Prilagođena literatura bit će besplatno dostupna slijepim, slabovidnim i osobama koje ne mogu samostalno čitati kroz knjižnicu zaklade.

 

 Ciljevi koji se postižu realizacijom predloženog programa

Opći cilj našeg programa je povećan fond dostupnih zvučnih knjiga slijepim i slabovidnim osobama te osobama s poremećajima sposobnosti čitanja, usredotočujući se prvenstveno na društveno – humanističke znanosti te suvremenu književnost (uvažavajući u jednakoj mjeri mišljenje književne i stručne kritike u odabiru knjiga za prilagodbu i osobne zamolbe korisnika).

Specifični ciljevi:

  1. Povećana dostupnost literature slijepim osobama i osobama s poremećajima sposobnosti čitanja u Hrvatskoj
  1. Omogućen sinkroničan prijenos informacija i kulturnog sadržaja prema slijepim i slabovidnim osobama te osobama s poteškoćama sposobnosti čitanja
  1. Smanjena marginalizacija slijepih i slabovidnih osoba u društvenoj zajednici

Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i Grada Zagreba. 

 

 logo ministarstvo klturegrad-zagreb