Izgradnja vršnjačke potpore – mladi pomažu mladima s invaliditetom

IZGRADNJA VRŠNJAČKE POTPORE –   MLADI POMAŽU MLADIMA S INVALIDITETOM

  – program organizacije studijskih i edukativnih posjeta i putovanja

za 20 mladih osoba i studenata  s invaliditetom i 20 mladih osoba bez invaliditeta, njihovih asistenata, s ciljem da mlade osobe s invaliditetom ostvare dio svojih težnja za susretom, informacijom, istraživanjem i znanjem i

– upoznavanje povijesne i kulturne  baštine, arhitekture i  prirodnih znamenitosti svih krajeva RH i šire

 

Značenje putovanja za ljudski život

U današnjem svijetu milijuni ljudi su na putu, možda brže i više no ikad. Putovanja su danas dio jedne od najvećih industrija. Različita odredišta postaju scenografije gdje se scenariji za pojedince pretvaraju u stvarnost i to na ograničeno vrijeme, na nekoliko dana ili tjedana. Putovanje ostavlja dojam avanture, neobičnosti, a povratak pruža osjećaj sigurnosti i kontrole. U tom se krugu tako u određenim razmacima nanovo budi želja za ponovnim odmakom od svakodnevnice.  A zato se putuje nanovo, na druga mjesta, u druge krajeve.

Putovanje je vrijeme koje putnik daruje samom sebi. U određenom smislu daje tom vremenu i prostoru novi identitet, odstupajući od uvježbanih obrazaca. Dok u svakodnevnici teško prihvaća ograničenja i nesigurnosti, na putu, naprotiv, eventualne poteškoće prihvaća kao dio putovanja, uživajući u slobodi samog sudjelovanja. Putnik sebi dopušta nešto što mu je u svakodnevnici ograničavano. Ponaša se neuobičajeno, postaje na trenutak netko drugi.

Često se događa da se nakon odmora osoba s radošću vrati kući, sretna što je na trenutak ostvarila svoj san. Pohranjujući fotografije, čitajući putopise i brošure te prebirući po programu ili osobnim bilješkama o pojedinim mjestima, sjeća se. U mašti čini opet mjesta svojima. Nastavlja hodati svojom svakodnevnicom do sljedećeg odmora u kojem će opet doživjeti neko osobito iskustvo.

Paris is always a good idea.
Audrey Hepburn in Sabrina

Charlotte: Let’s never come here again because it would never be as much fun.
From Lost  in Translation

Putovanje je fatalno za predrasude, fanatizam i ograničenost.

Mark Twain

 

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba (Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom).

 

grad-zagreb