Papa Ivan Pavao II. govori Hrvatima

Predstavljeno zvučno izdanje knjige „Papa Ivan Pavao II. govori Hrvatima“
Na blagdan bl. Ivana Pavla II. u ponedjeljak 22. listopada Zaklada „čujem, vjerujem, vidim“ u dvorani Tribine grada Zagreba predstavila je zvučno izdanje knjige „Papa Ivan Pavao II. govori Hrvatima. Pozdravi, govori i poruke 1978.-2005.“. Riječ je o istoimenom tiskanom izdanju knjige koja je objavljena o samoj beatifikaciji prošle godine. Tiskana knjiga sadrži 512 stranica, a zvučno izdanje orginalnih govora pape Ivana Pavla II., na hrvatskom jeziku, sadrži četiri CD-a u .mp3 formatu s gotovo 40 sati zvučnog materijala, na kojima se može čuti i glas samog Ivana Pavla II., kako se obraća Hrvatima na hrvatskom jeziku, a gdje ne postoji tonski zapis, tekst čitaju spikeri.

Uvodeći u predstavljanje moderatorica Tanja Popec istaknula je, kako svaka Papina riječ na hrvatskom jeziku predstavlja dragocjenost za nas Hrvate, stoga ju trebamo slušati, čitati i predavati naraštajima.
Pokretač projekta izdanja Papinih govora Hrvatima, p. Božidar Nagy naglasio je, da kad malo produbimo i vidimo, to je prvi puta u povijesti Katoličke Crkve i hrvatskog naroda da je jedan papa Hrvatima govorio na hrvatskom jeziku i to ne jedan put, ne jedne godine, nego svih 27 godina, i to je s ljubavlju činio. P. Nagy je istaknuo, kako je sam bio svjedok niza situacija u kojima se vidjela Papina ljubav prema našem narodu i uvažavanje našeg jezika, stoga nam se obraćao na hrvatskom jeziku. Kada smo pripremali knjigu vodila nas je ideja dužne zahvalnosti velikom Papi za sve ono što je za nas učinio, da se ta baština koju nam je ostavio da bude zabilježeno. Kad budete slušali, najdojmljiviji dio je period Domovinskog rata u kojem se vidi koliko je Papa dizao svoj glas i što je sve govorio i činio u obranu našeg napadnutog naroda i svih onih patnji koje su se događale, i kako je korio svjetske moćnike što su dopustili da nas snađe ono što nas je snašlo, mogli su spriječiti, a nisu htjeli. Taj dio je vrlo zanimljiv i to je vrlo važno da imamo u vidu, da to ne zaboravimo, upozorio je p. Nagy, te istaknuo kako bi se ti Papini govori bilo u tiskanom ili zvučnom obliku trebali naći u svakoj našoj hrvatskoj kući uz Bibliju.
U Bibliji nam je Božja riječ sačuvana i predana, ali je upućena svim narodima svih vremena, svakom čovjeku, a ovdje imamo Božju riječ preko Kristovog namjesnika upućenu samo nama Hrvatima i na našem materinjem hrvatskom jeziku i zato nam je ta Božja riječ koju nam prenosi Sveti Otac, komentira ju i prilagođuje i primjenjuje na naše okolnosti itekako važna svetinja. Dakle, uz Bibliju Papina riječ bi trebala ući u svaku našu obitelj i zato se borimo i nastojimo, zaključio je p. Nagy.

Suradnik na projektu izdanja tiskane knjige Radoslav Dumančić progovorio je kao mali hodočasnik koji se našao na stazama Ivana Pavla II., a njegov prvi susret s Ivanom Pavlom II. bio je putem zvučnog zapisa propovijedi iz Branimirove godine. Kasnije hodočašćeći u Rim i na druga mjesta gdje je bio i Papa, u njemu je prepoznao nekoga beskrajno jednostavnog, beskrajno toplog, blizog, nekoga tko je tu.
Važnost ovog izdanja vidi i stoga, jer smo kako ističe „skloni zaboraviti“.
Stoga se veseli izdanju zvučnih zapisa, jer bi to mogla biti još jedna kockica u mozaiku, tj. da uz knjigu i zvučni zapis, na jednom mjestu sakupimo i objavimo i video-zapise kao veliku dragocjenost za svoju djecu i sve one koji će doći.
Govori su me silno obogatili, susreti su mi bili predragocjeni i volio bi da se i moja djeca susreću s Ivanom Pavlom II. putem njegove riječi, da tako budu bliže Crkvi, vole svoj hrvatski narod, a time će ova poruka ostati trajno živa, zaključio je Dumančić.
Slavo Mandurić koji je vodio hodočasnike u Rim više od 500 puta, na razne načine imao je prilike tristotinjak puta susresti blaženika.
Posebno se osvrnuo na zaborav, te naglasio kako ga raduje glas Ivana Pavla II. i sve ono što je on učinio za našu Domovinu nisu zaboravili vjernici. Na grobu Ivana Pavla II. moli se na svim jezicima, pa i na hrvatskom.
Svi mi možemo doprinijeti da zaborav ne bude u takvim razmjerima, da naši potomci ne bi znali tko je on bio, rekao je.

Upravitelj Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim“ Mirko Hrkač naglasio je, da se izdanjem željelo ostaviti govore onakvi kakvi su bili, a sam naslov sugerira, ne da je Papa nama nekad govorio, nego on govori i danas.
Nedavno sam doznao podatak, da je u svijetu u razvijenim zemljama svega oko 5% literature dostupno slijepima, a u nerazvijenim zemljama svega 1%. Ako k tome uzmemo podatak da svaki čovjek 90% informacija prima putem vida, jasno govori za koliko toga smo mi kao slijepe osobe uskraćene. Prvenstvena želja bila je dostupnost za slijepe osobe, a ovo izdanje omogućit će mnogima drugima da slušajući glas Ivana Pavla II. počnu živjeti vjeru onako kako nas Papa poziva „da budemo svjedoci i da se ne sramimo svoje kršćanske pripadnosti“, rekao je Hrkač.

Predstavljanje je završilo zajedničkim pjevanjem svih prisutnih pjesme „Krist na žalu“.

Zvučno izdanje priredila je Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“ u suradnji sa Radio Vatikanom.