Izdvojeno

ZVUČNA BIBLIJA

Zvučna Biblija je snimljena kroz projekt „Soba susreta“, autora i urednika Mirka Hrkača. U snimanju su sudjelovanju: Udruga ZAMISLI, Hrvatski katolički radio i Kršćanska sadašnjost.

Zvučna Biblija snimljena je u studiju Hrvatskog katoličkog radija. Uz suglasnost Kršćanske sadašnjosti čitali smo Jeruzalemsku Bibliju (izdanje iz 2003. godine) i dodatke: Biblijske starine, Adalberta Rebića i dokument Učiteljstva Crkve Sveto pismo – dar Božji. Ovi dodatci su doneseni kako bi slušatelju bilo olakšano razumijevanje pojedinih dijelova Biblije.

Interpretacija teksta: Rajko Bundalo, Lejdi Oreb, Ivan Džaja, s. Beata Prkačin, Domagoj Pejić, s. Slavka Sente, Božo Barun, Marija Žebec, fra Ivan Bradarić, Luka Balvan, Rene Medvešek, Robert Rukavina, Đuro Matić, Zvonimir Ancić, Svjetlana Marijon i Tanja Popec.

Snimanje su sufinancirali: Prvostolni Kaptol Zagrebački, Marko Perković Thompson, organizatori i sudionici turneje „ Bilo jednom u Hrvatskoj“, Odbor za dodjelu državne nagrade za sport Franjo Bućar, Hrvatski nogometni savez, VMD promet, Eltox, Aquart, Veritas glasnik Svetog Ante Padovanskog, Practic auto škola, HG spot, Romana, Simon, Inga, Ivana, Stjepan, Ilija, Nikola, Jela, Vera, Jelena, Drago, Marina, Janja, Marina, Franjo i Andrea.

Zvučna Biblija ima 11 nosača zvuka. Snimljena je u MP3 formatu. Zvučna Biblija sadrži istovjetnu podjelu kao i tiskano izdanje Jeruzalemske Biblije. Na početku svakog nosača zvuka nalazi se kratki sadržaj. Svaka pojedina knjiga biblije snimljena je odvojeno, a uz to i svako poglavlje pojedine knjige snimljeno je na isti način, zbog jednostavnosti pretraživanja i slušanja željenih dijelova. Na početku svake knjige, odnosno skupine knjiga, nalazi se uvod koji je preuzet iz Jeruzalemske Biblije. Poticaj za snimanje Zvučne Biblije urednik je dobio od jedne Gospine poruke u kojoj nas ona poziva na svakodnevno čitanje Biblije u svojim obiteljima odnosno da Bibliju stavimo na vidljivo mjesto u svojim obiteljima da nas potiče da je čitamo i da molimo. Snimanje zvučne Biblije započelo je 3. rujna 2007. godine, a završilo je u ožujku 2008. godine. Slijepe osobe i dalje mogu dobiti besplatan primjerak Zvučne Biblije, uz uvjete koje propisuje nakladnik.

Službeno predstavljanje Zvučne Biblije održano je 5. svibnja 2008. godine u dvorani Vijenac na Kaptolu 29, pod visokim pokroviteljstvom kardinala Josipa Bozanića. Svetu Misu zahvalnicu, povodom uspješnog završetka snimanja slavio je mons. Vlado Košić, pomoćni biskup zagrebački, u zagrebačkoj prvostolnici 6. svibnja 2008. godine.

Zvučna Biblija može se nabaviti u knjižarama Kršćanske sadašnjosti, Verbuma, Teovizije, Dr. Josip Turčinović u Puli i Pazinu. Prihod ostvaren prodajom zvučnih izdanja: Zvučna Biblija i Novi Zavjet i Psalmi, namijenjen je radu Zaklade čujem, vjerujem, vidim. Zahvaljujemo svima koji kupnjom pomažu rad Zaklade Čujem, vjerujem, vidim. Potporu ovom projektu dao je i nadbiskup i metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić.

Zvučna Biblija je posvećena fra Zdenku Tomislavu Tenšeku i fra Korneliju Zvonimiru Šojatu.

Božanski časoslov za Božji puk za slijepe osobe

Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“ na zamolbu 14 Udruga slijepih osoba, prilagodila je u zvučnom izdanju, DAISY (Digital Accessible Information System) formatu, Božanski časoslov za Božji puk, za potrebe slijepih osoba.

Ovo je prvo izdanje Časoslova u svijetu u ovom formatu i prvi Časoslov koji je prilagođen za potrebe slijepih osoba.

DAISY format omogućava slijepoj osobi korištenje zvučnih knjiga potpuno identično kako videće osobe koriste tiskane knjige.

Slijepa osoba knjigu u DAISY formatu može pretraživati po dijelovima, poglavljima, naslovima, stranicama, rečenicama, a uz korištenje opcije knjižne oznake može se vraćati na mjesta na kojima je prije bila.

Časoslov za slijepe osobe pohranjen je na SD karticu, ima 35 sati zvučnog zapisa i sastoji se od 6000 zasebnih dijelova. Za korištenje DAISY izdanja Božanskog časoslova za Božji puk potrebno je imati uređaj za čitanje DAISY formata, Plextalk.

Uz uređaj Plextalk, slijepa osoba može koristiti DAISY izdanje Časoslova i pretraživati prema dijelovima, poglavljima, naslovima, stranicama, rečenicama te na taj način moliti Časoslov.

Časoslov se može moliti na dva načina. Prvi način je slušanje određenih molitvi koji su sastavni dijelovi pojedine molitve, I. večernje, jutarnje, podnevne, II. večernje, povečerja. Ili drugi način, sa korištenjem opcije play–stop, pri čemu se dijelovi pojedine molitve ponavljaju za čitačem, pri čemu je zvučni zapis koji slijepa osoba čuje, tekst koji videća osoba čita u tiskanom izdanju.

Papa Ivan Pavao II. objasnio je što je Časoslov na općoj audijenciji u Vatikanu, 24. travnja 2002. godine, obraćajući se hrvatskim hodočasnicima na hrvatskom jeziku. Tom prigodom papa je na hrvatskom jeziku rekao:
„Bogoslužje časova je molitva cijele Crkve, koja se odvija slijedeći tijek vremena. U njoj Crkva susreće svojega Gospodina, te se pridružuje Njegovoj molitvi koju On bez prestanka upravlja Ocu u ime ljudi i za njih“.

Ovaj originalni govor blaženog pape Ivana Pavla II. na hrvatskom jeziku nalazi se na početku zvučnog DAISY izdanja Časoslova za slijepe osobe.

Impresum

Naslov: Božanski časoslovza Božji puk
Nakladnik: Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“, Zagreb
Tekst kazivao: Dubravko Sidor
Snimio: Mirko Hrkač
Tehnički obradio: Tomislav Račan
Urednik DAISY izdanja: Mirko Hrkač

Za snimanje korišteno izdanje nakladnika Kršćanska sadašnjost, Zagreb.

Prilagođeni časoslov besplatno je dostupan svim korisnicima prilagođene literature Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim“, slijepim osobama i osobama s invaliditetom koje same ne mogu čitati.

Svaka slijepa osoba i osoba s invaliditetom koja sama ne može čitati, može uz ispunjavanje uvjeta za korištenje prilagođene literature, dobiti svoj primjerak Časoslova na korištenje.

Papa Ivan Pavao II. govori Hrvatima

Predstavljeno zvučno izdanje knjige „Papa Ivan Pavao II. govori Hrvatima“
Na blagdan bl. Ivana Pavla II. u ponedjeljak 22. listopada Zaklada „čujem, vjerujem, vidim“ u dvorani Tribine grada Zagreba predstavila je zvučno izdanje knjige „Papa Ivan Pavao II. govori Hrvatima. Pozdravi, govori i poruke 1978.-2005.“. Riječ je o istoimenom tiskanom izdanju knjige koja je objavljena o samoj beatifikaciji prošle godine. Tiskana knjiga sadrži 512 stranica, a zvučno izdanje originalnih govora pape Ivana Pavla II., na hrvatskom jeziku, sadrži četiri CD-a u mp3 formatu s gotovo 40 sati zvučnog materijala, na kojima se može čuti i glas samog Ivana Pavla II., kako se obraća Hrvatima na hrvatskom jeziku, a gdje ne postoji tonski zapis, tekst čitaju spikeri.

Uvodeći u predstavljanje moderatorica Tanja Popec istaknula je, kako svaka Papina riječ na hrvatskom jeziku predstavlja dragocjenost za nas Hrvate, stoga ju trebamo slušati, čitati i predavati naraštajima.
Pokretač projekta izdanja Papinih govora Hrvatima, p. Božidar Nagy naglasio je, da kad malo produbimo i vidimo, to je prvi puta u povijesti Katoličke Crkve i hrvatskog naroda da je jedan papa Hrvatima govorio na hrvatskom jeziku i to ne jedan put, ne jedne godine, nego svih 27 godina, i to je s ljubavlju činio. P. Nagy je istaknuo, kako je sam bio svjedok niza situacija u kojima se vidjela Papina ljubav prema našem narodu i uvažavanje našeg jezika, stoga nam se obraćao na hrvatskom jeziku. Kada smo pripremali knjigu vodila nas je ideja dužne zahvalnosti velikom Papi za sve ono što je za nas učinio, da se ta baština koju nam je ostavio da bude zabilježeno. Kad budete slušali, najdojmljiviji dio je period Domovinskog rata u kojem se vidi koliko je Papa dizao svoj glas i što je sve govorio i činio u obranu našeg napadnutog naroda i svih onih patnji koje su se događale, i kako je korio svjetske moćnike što su dopustili da nas snađe ono što nas je snašlo, mogli su spriječiti, a nisu htjeli. Taj dio je vrlo zanimljiv i to je vrlo važno da imamo u vidu, da to ne zaboravimo, upozorio je p. Nagy, te istaknuo kako bi se ti Papini govori bilo u tiskanom ili zvučnom obliku trebali naći u svakoj našoj hrvatskoj kući uz Bibliju.
U Bibliji nam je Božja riječ sačuvana i predana, ali je upućena svim narodima svih vremena, svakom čovjeku, a ovdje imamo Božju riječ preko Kristovog namjesnika upućenu samo nama Hrvatima i na našem materinjem hrvatskom jeziku i zato nam je ta Božja riječ koju nam prenosi Sveti Otac, komentira ju i prilagođuje i primjenjuje na naše okolnosti itekako važna svetinja. Dakle, uz Bibliju Papina riječ bi trebala ući u svaku našu obitelj i zato se borimo i nastojimo, zaključio je p. Nagy.

Suradnik na projektu izdanja tiskane knjige Radoslav Dumančić progovorio je kao mali hodočasnik koji se našao na stazama Ivana Pavla II., a njegov prvi susret s Ivanom Pavlom II. bio je putem zvučnog zapisa propovijedi iz Branimirove godine. Kasnije hodočašćeći u Rim i na druga mjesta gdje je bio i Papa, u njemu je prepoznao nekoga beskrajno jednostavnog, beskrajno toplog, blizog, nekoga tko je tu.
Važnost ovog izdanja vidi i stoga, jer smo kako ističe „skloni zaboraviti“.
Stoga se veseli izdanju zvučnih zapisa, jer bi to mogla biti još jedna kockica u mozaiku, tj. da uz knjigu i zvučni zapis, na jednom mjestu sakupimo i objavimo i video-zapise kao veliku dragocjenost za svoju djecu i sve one koji će doći.
Govori su me silno obogatili, susreti su mi bili predragocjeni i volio bi da se i moja djeca susreću s Ivanom Pavlom II. putem njegove riječi, da tako budu bliže Crkvi, vole svoj hrvatski narod, a time će ova poruka ostati trajno živa, zaključio je Dumančić.
Slavo Mandurić koji je vodio hodočasnike u Rim više od 500 puta, na razne načine imao je prilike tristotinjak puta susresti blaženika.
Posebno se osvrnuo na zaborav, te naglasio kako ga raduje glas Ivana Pavla II. i sve ono što je on učinio za našu Domovinu nisu zaboravili vjernici. Na grobu Ivana Pavla II. moli se na svim jezicima, pa i na hrvatskom.
Svi mi možemo doprinijeti da zaborav ne bude u takvim razmjerima, da naši potomci ne bi znali tko je on bio, rekao je.

Upravitelj Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim“ Mirko Hrkač naglasio je, da se izdanjem željelo ostaviti govore onakvi kakvi su bili, a sam naslov sugerira, ne da je Papa nama nekad govorio, nego on govori i danas.
Nedavno sam doznao podatak, da je u svijetu u razvijenim zemljama svega oko 5% literature dostupno slijepima, a u nerazvijenim zemljama svega 1%. Ako k tome uzmemo podatak da svaki čovjek 90% informacija prima putem vida, jasno govori za koliko toga smo mi kao slijepe osobe uskraćene. Prvenstvena želja bila je dostupnost za slijepe osobe, a ovo izdanje omogućit će mnogima drugima da slušajući glas Ivana Pavla II. počnu živjeti vjeru onako kako nas Papa poziva „da budemo svjedoci i da se ne sramimo svoje kršćanske pripadnosti“, rekao je Hrkač.

Predstavljanje je završilo zajedničkim pjevanjem svih prisutnih pjesme „Krist na žalu“.

Zvučno izdanje priredila je Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“ u suradnji sa Radio Vatikanom.

Naši zaštitnici

Milosrdni Isus

Isuse, Ja se uzdam u tebe.

Kraljica Mira

Zdravo Marijo, milosti puna,
Gospodin s tobom!
Blagoslovljena ti među ženama
I blagoslovljen plod utrobe tvoje Isus!
Sveta Marijo Majko Božja,
moli za nas griješnike,
sada i na času smrti naše. Amen!

Sveta Mala Terezija od djeteta Isusa i Svetog Lica

Bože, ti si svoje kraljevstvo obećao poniznima i malenima. Daj nam s pouzdanjem ići putem svete Terezije od djeteta Isusa i Svetog Lica, te se njezinim zagovorom i nama otkrije vječna slava tvoga lica. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

Blaženi Alojzije Stepinac

Gospodine Bože naš,
Ti si Blaženom Alojziju Stepincu dao milost,
čvrsto vjerovati u Isusa Krista
i spremno trpjeti za Njega sve do mučenicke smrti.

Pomozi nam, slijediti njegov primjer i njegov nauk,
da bismo ljubili Krista, kako Ga je on ljubio i služiti crkvi,
kako joj je on služio sve do darivanja vlastitog života za nju.

Njegova živa vjera u Isusa Krista i postojana ljubav prema crkvi,
neka nas učvrste u borbama života na putu vječnog spasenja.
Po Kristu, Gospodinu našem!
Amen!

Blaženi Ivan Pavao II.

O, Sveto Trojstvo,
zahvaljujemo Ti, što si Crkvi darovalo
papu Ivana Pavla II,
te je u njemu zasjala
nježnost Tvoga očinstva,
slava križa Kristova
i sjaj Duha ljubavi.

Pouzdajući se sasvim u Tvoje beskrajno milosrđe
i u Marijin majčinski zagovor,
on nam je pružio živu sliku Isusa, dobroga pastira
i pokazao da je svetost,
kao najviši oblik redovitoga kršćanskoga života,
put kojim možemo postići vječno zajedništvo s Tobom.

Daj nam, njegovim zagovorom, po Tvojoj volji,
milost što je molimo,
nadajući se da će on, uskoro,
biti ubrojen u broj Tvojih Svetih.
Amen.